» Braketlerinizi takılması ile uzun bir ortodontik tedavi sürecine de başlamış oldunuz. Öncelikle ilk birkaç gün hiç canınızı sıkmayın. Bu süreler alışma sürelerdir ve ufak tefek yaralar, ağrılar olabilir biraz sabırla bunların çok büyük bir çoğunluğu kendiliğinden geçecektir. Ama sizi çok rahatsız ederse bu süreçte her hangi bir ağrı kesici kullanabilirsiniz. Yaralar içinde ılık tuzlu suyla gargara yapabilirsiniz.
» Ortodontik tedavinin başarılı olması ve size herhangi bir zarar vermemesi için sizin de bazı kurallara uymanız gerekmektedir. Yoksa diş eti problemleri ve çürükler gibi istenmeyen sonuçlarla karşılaşılması ya da ortodontik tedavinin uzaması olasıdır. Bu Kuralların başında düzenli diş fırçalama gelmektedir;
Ortodontik Tedavilerde Diş Fırçalama;
Bizim istediğimiz sabah akşam mümkünse de öğlen 3 dakika dişlerin fırçalanmasıdır. Burada 3 dakika olayın püf noktasıdır çünkü çoğu hasta dişlerimi fırçalıyorum der ama 15-20 saniye fırçayı ağızında gezdirir bu dişler üzerindeki plakları çıkarmayacağı için kişinin vicdanen kendini rahatlatmasından öteye geçmez.
Ortodontik amaçlı özel diş fırçaları olsa da sapı düz kılları düz bir fırça işinizi görecektir. Fırçanızı ayda 1 kere yenisiyle değiştirmelisiniz. Orta sert bir fırça kullanabilirsiniz.
Günde bir kere de fırçanın ulaşamadığı yerleri en ince olan ara yüz fırçasıyla temizlemelisiniz.
Ağız gargarası eğer dişlerinizi dediğimiz şekilde güzel fırçalarsanız çok gerekli bir ürün değildir. Ama günde bir kere fırçalamadan sonra kullanabilirsiniz.
İstediğiniz bir tür macunu kullanabilirsiniz. Macun önemli değil fırçayla mekanik olarak dişleri temizlemek önemlidir.
Ortodontik Tedavilerde Yeme ve İçme Kuralları;
Vakti geldiğinde rahat çıkarılabilsinler diye braketler dişlere çok sıkı yapıştırılmamaktadır. O yüzden ortodontik tedavi gören hastalar bazı kurallara uymalıdırlar ki braketler kopmasınlar. Mantık olarak braketlere çarpabilecek yiyeceklerden sakınılmalıdır. Örneğin;
Sakız, lokum, macunlu yapışkan şekerlemelerden; Uzak durulmalıdır
Sert kuruyemişler, ekmeğin sert kenarı gibi sert gıdalar: Yenilmemeli ya da küçük parçalara bölünerek dikkatli olunmalı
Zeytin, Kiraz, Erik gibi çekirdekli meyveler: Yenilmemeli veya çekirdekleri dışarıda çıkarılıp öyle yenmelidir.
Havuç, Elma, Armut gibi sert Meyveler: Küçük parçalara bölünüp yenilmelidir.
Kola, Fanta, Gazoz gibi sunu asitli içecekler: İçilmemelidir. Ice tea, soda, meyve suları içilebilir.
Ortodontik Tedavi Gören Hastaların Sık Sordukları Sorular;
- Tedavi süresince dişlerde ufak sallanmalar görülmesi normaldir. Dişlerin hareket ettiğini gösterir.
- Tüm dikkatinize rağmen braketlerden bir veya bir kaçı koptuysa tedirgin olmanıza gerek yoktur. Eğer canınızı yakmıyorsa normal randevunuzu bekleyebilirsiniz. Ufak problemler genelde tedaviyi etkilemez.
- Eğer bir tel ya da braket çıktıysa ve sizi çok rahatsız ediyorsa ortodonti uzmanınızdan randevu almanızda fayda vardır. Fakat ona ulaşamayacak bir yerdeyseniz aşağıdaki linke tıklayarak geçici bir çözüm oluşturabilirsiniz.
- http://www.ankaraortodonti.net/acil-durumlar
- Ortodonti randevuları genelde 4-5 haftada bir verilir. Ama bu süre daha uzun ya da kısa olabilir bunu ortodontistiniz belirler.
- Diş telleriyle spor yapabilirsiniz. Ama bazı ağır sporlarda ortodonti doktorunuz ağız koruyucu tavsiye edebilir.