Aslına bakarsanız her hastanın ortodontik tedavi beklentileri, tedavi sonunda istediği diş şekli ve kapanış ilişkisi farklıdır. Çok başarılı bir şekilde Ankara da ortodontik tedavi görmüş bir hastamız elinde bir resimle çıkageldi ve genç kızlığında ön yan dişlerinin ön dişlerin gerisinde olduğunu ve ortodonti fiyatları ve ortodontik tedavi süresini yeniden değerlendirip tekrar dişlerinin bu şekilde olmasını istediğini söyledi. Her ne kadar dişlerinin çok güzel olduğunu telkin etsek de bazı psikiyatrik nedenlerle de düzgün dişlerine tel takıp tekrar yan dişlerini geriye almaya çalıştık. Bu çok uç bir örnek olsa da her ortodonti uzmanına ideal olmasa da şu dişim daha uzun olsun ya da kısa olsun gibi istekler gelmektedir.
Ama bu gibi tolere edilebilir hasta isteklerini yok sayarsak her ortodonti uzmanının ulaşmak istediği tedavi hedefleri genel olarak şöyle sıralanabilir.
- Diş dizilimi: kesici dişlerin kesici kenarları ve premolar ve molarların ise santral fossalarının dizilimine dikkat edilmelidir. Bunlar aynı hizada olmalıdır.
- Marjinal sırtlar: Komşu dişlerin marjinal sırtları aynı seviyede veya 0.5 mm lik bir fark aralığında olmalıdır.
- Bukkolingual inklünasyon: alveol kemiği ortalamalıdır.
- Okluzal ilişki: sınıf 1 kapanış ilişkisi sağlanmalıdır.
- Okluzal kontaklar: her fonksiyonel kasp karşıt ark ile temas halinde olmalıdır. fonsiyonel cusplar üstte palatinal altta ise vestibül kasplardır.
- Over jet. Üst kesici dişler alt kesici dişlerin önünde ve temas halinde olmalıdır.
- İnterproksimal kontaklar: Diş aralıkları olmamalı. Kontaklar tam olmalıdır.
- Kök açılanması
Bitirme safhasında yapılması gereken bazı düzenlemelere dikkat edelim. Bunlar:
- Çekim boşluklarındaki kök paralelliği sağlanmalı
- Bireysel diş pozisyonlarının ayarlanması
- Keser torkları
- Molar tork
- Vertikal ilişki artmış over bite veya anterior open bite
- Orta hat sapmaları düzeltilmeli
- Diş boyutu sapmaları ayarlanmalıdır.