Sık sorulan Sorular

Sık sorulan Sorular

Ortodonti Nedir?

Ortodonti kelimesi, Yunanca'da Ortho “düzgün” ve odons “diş” kelimelerinden oluşmaktadır. Ortodonti, dişlerin alveolar kretler üzerinde düzgün şekilde yerleşmesi ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen Diş Hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır.

Her ne kadar düzgün diş anlamına gelse de, kelime anlamını aşan Ortodonti bölümü, günümüzde sadece dişleri değil, alt ve orta yüz düzensizliklerini de tedavi etmektedir. Ortodonti dalı, alt ve üst çenenin kafa kaidesine ve birbirlerine göre konumunu ve dişlerin ilişkilerini 3 boyutlu olarak inceler.

Ortodontist Kimdir?

Ortodontist, diş çene ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış diş hekimidir.  Diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra dört yıl veya daha uzun süren bir uzmanlık ya da doktora programını tamamlayarak ortodontist olunur. Bu eğitim sırasında diş hareketleri ve yüz gelişimini yönlendirmek için gerekli çalışmaları yaparak eğitimini tamamlar.

Ortodontik Tedavinin Faydaları Nelerdir?

  • Daha güzel ve etkileyici gülüşler
  • Dişlerin daha iyi fonksiyon görmesi
  • Çene ve diş problemlerin düzeltilmesi sayesinde hasta da kendine güvenin artması
  • Çapraşıkların düzeltilmesi ile dişlerin daha kolay temizlenebilir hale gelmesi. Bu sayede çürük ve diş eti problemlerinde azalma
  • Dişerin düzeltilmesiyle buna bağlı gelişen bazı konuşma problemlerinin de düzeltilmesi
  • Çocuklarda daimi dişlerin uygun pozisyonda sürmesine rehberlik ve ileride olabilecek problemlerde azalma
  • Uzun vade de sağlıklı diş ve diş etleri

Ortodontik Tedavi İhtiyacının Belirtileri Nelerdir?

  • Üst ön dişerin alt ön dişlerden aşırı derece de önde ya da fırlak olması.
  • Dişler kapanış konumumdayken üst dişlerin alt dişleri aşırı derecede örtmesi (derin kapanış)
  • Üst ön dişlerin alt ön dişlerin gerisinde ya da baş başa olması
  • Üst ön dişlerle alt ön dişlerin ısırma esnasında birbirine değmemesi aralarında açıklık kalması (açık kapanış)
  • Çapraşık ya da dönük dişler
  • Üst ve alt dişlerinin merkezinin yüze ve birbirlerine göre aynı hizada olmaması
  • Parmak emme alışkanlığının 6-7 yaşlarından sonra da devam etmesi
  • Çiğnemede güçlükler
  • Alt çenenin çiğneme ve ısrma esnasında sağa ya da sola kayması
  • Dişler arasında boşluklar
  • Burundan rahat nefes alamama, buna bağlı konuşma ve çapraşıklık problemlerinin görülmesi.

Ortodontik Tedaviye  Ne Zaman Başlamalı?

Çenelerin konumundan kaynaklanan bozukluklar (ortopedik bozukluk) büyüme gelişim döneminde tedavi edilirken, çenelerin normal olduğu sadece diş diziliminden kaynaklanan bozukluklar her yaşta tedavi edilebilir. Ama ortalama 7 yaşların da ya da genel diş hekimince bir problem tespit edilmişse daha erken yaşlarda her çocuğun bir ortodonti uzmanınca kontrol edilmesi önerilir.

Çocuğumu Hangi Yaşta Ortodonti Muayenesine Getirmeliyim?

Çocuğun ilk ortodontik muayenesinin 7–8 yaşlarında, alt ve üst ön dişler sürdükten sonra yapılmasında fayda vardır. Bu dönemde çenelerin gelişimi ve sürecek daimi dişler ile ilgili problemler fark edilebilir. Yapılacak erken bir teşhis ile ileride tedavi edilmesi daha zor olan iskeletsel bozukluklar kolayca tedavi edilebilir, diş çekimini gerektirecek durumlar önlenebilir.

Erişkin Hastalar Ortodontiden Yarar Görebilir Mi?

Ortodontik tedavi sağlıklı ve güzel gülüşlere sahip olmak isteyen her yaştaki hastaya uygulanabilir. Bugün ortodonti hastalarının %25 e yakını erişkindir.

Ortodontik Tedaviler Ne Kadar Süre Alır?

Ortodontik bozukluğun şiddetine, hastanın yaşı ve uyumuna bağlı olarak 6 ay ile 3 yıl arasında (ort 1,5 - 2 yıl) değişebilir

Ortodonti Fiyatları Ne kadardır?

Ankara da diş teli fiyatları farklı farklı olabilmektedir. Her ne kadar TDB rehber fiyat tarifesi olsa da bu tavsiye niteliğindedir. O yüzden sağlıklı fiyat bilgisini ancak ortodonti uzmanınıza muayene olarak öğrenebilirsiniz.

Şeffaf, Görünmez Diş Telleri ile Klasik Metal Diş Telleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Halk arasında şeffaf diş teli, görünmez diş teli diye bazen braketler olmadan  şeffaf plaklarla yapılan invisalign gibi ortodontik tedaviler bazen de seramik, porselen yani diş renginde olan braket ve ark telleri ile yapılan ortodontik tedaviler anlatılmaya çalışılmaktadır. Dolayısıyla da bunlar ile normal klasik ortodonti arasında bir çok fark vardır. Ama genel olarak porselen braketlerin tedavi süresini biraz uzattığı ve fiyatının diğer braketlere göre biraz daha pahalı olduğu söylenebilir. Onun haricinde klasik metal braketlerle tamamen aynıdır. Invisalign ise tamamen farklı bir sistemdir herhangi bir dişe yapıştırılan braket yoktur. Sitemizde bu konu hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Invisalign fiyatlarını da doktorunuza danışmalısınız.

Ortodontik Tedavimi Nerede Yaptırabilirim? Ortodonti yapılan hastane tavsiye eder misiniz?

Ankara da ortodontik tedavi uygulayan birçok ortodonti uzmanı bulabilirsiniz bunların listesi Türk Ortodonti Derneği internet sitesinde mevcuttur. Bunlarda bazıları kendi özel kliniklerinde hizmet vermektedir. Ayrıca bünyesinde ortodontist bulunduran ortodonti klinikleri, diş poliklinikleri, ağız ve diş sağlığı merkezleri mevcuttur. Yine devlet kurumu olarak Ankara, Gazi, Başkent, Hacettepe gibi Diş hastanelerinde ortodonti tedavi hizmetleri verilmektedir.

Ortodontik Tedavilerde Devlet Katkısı Nedir? SGK, SSK; Bağ-Kur, Emekli Sandığı Ortodontik tedavi ücretlerini karşılıyor mu?

Bu konuda kurallar sık sık değiş se de eğer hastalarımız bir resmi diş kuruluşundan bu tedavi estetik amaçlı değil sağlık açısından gereklidir, özel de ortodontik tedavi olabilir şeklinde bir sevk alabilirse devlet ortodontik tedavi ücretlerinin belli bir kısmını karşılamaktadır.

Detaylı Bilgi ve Randevu Talebiniz İçin

    Ankara Ortodonti

  •   Dr.Enver Akın Özkan
         Ortodonti Uzmanı
  •   0312 236 04 16
  •   Olgunlar Kitapçılar Çarşısı Sedir Apt.
         2/16 Kızılay (Akbank Üstü)
  • bilgi@ankaraortodonti.net