Ortodontik Mini Vidalar ( Mini Screws ,TADs)

Ortodontik Mini Vidalar ( Mini Screws ,TADs)

            Ortodontik mini vidalar İngilizce ismiyle orthodontic mini screws, günümüz ortodontisinde sıklıkla kullandığımız geçici olarak ankraj aldığımız aygıtlardandır (TAD Temporary Anchorage Device).

            Bu konuya girmeden ankraj kavramını bir iki cümle ile basitçe açıklamak istiyorum; Newton'un Üçüncü Hareket Yasası yani genellikle "etki-tepki" yasası olarak bilinen yasaya göre  her kuvvetin karşı bir kuvvetle eşit ve zıt yönde olduğunu belirtilir. Yani, bir cisme bir kuvvet uygulandığında, o cisim aynı büyüklükte ama zıt yönde bir kuvveti geri uygular.

            Örneğin bir köpek dişini geri yani distale almak istiyoruz ve buna molar dişten bir elastik astık , kanini distale alan bu lastik molar dişe de öne yani mesiale doğru eşit fakat zıt yönlü tesir eder. İşte ortodontik kuvvetin destek aldığı bu molar dişe ankraj diş adı verilir. Eğer molar diş istenmeyen bir şekilde öne ya da mesiale gelirse de ankraj kaybından bahsedilir.

            Ankraj kaybı ortodonti de önemli sorunlardan biridir, bazı vakalarda çeşitli derecelerde olması arzu edilse de genelde istenmeyen bir durumdur. İşte mini vidalarda ankraj kaybını önlemek ya da kemikten ankraj almak için tasarlanmış , implantların aksine kemik ile osteointegrasyon yapmayan sadece mekanik ve ortodontik kuvvetlere dayanabilecek geçici bir bağlantı saylayan aygıtlardır.

Ortodontik mini vidalar

            Yerleştirilmesi nispeten  kolaydır, basit bir lokal anestezi ile implant markasına özel driverları ile kemiğe vidalanır. Yerleştirilirken diş köklerine değmemeye dikkat edilmelidir. Ayrıca istenilen diş hareketi yönünde bulunmamalı harekete engel olmamalıdır.

            Yerleştirme esnasında ve sonrasında hastada genellikle bir ağrıya neden olmazlar. Artık ihtiyaç duyulmadıklarında ya da tedavi sonunda çıkarılmaları da gayet kolaydır. Ama tabi ki yerleştirme ve çıkarma da bazı riskler vardır bunlar arasında lokal anestezinin getirdiği riskler, yerleştirirken ve çıkarırken vidanın kıırlma riski ( %5 civarı bildirilmiştir) , Vidanın kendi kendine gevşemesi ( %15-20 civarı bildirilmiştir), yerleştirilen alanda enfejsiyon ve ağrı ( bu durumda lokal ilaç uygulamaları iyi bir bakım yine geçmezse çıkarılması enfeksiyonun iyileşmesini takiben gerekirse yeniden uygulanması gerekebilir )

            Kullanılacak yere göre 1-2.5  mm çap 6-12 mm arası uzunluklarda boyutlara sahiptirler. Daha ince çaplar, daha az kemik kalınlığı olan bölgelerde tercih edilebilirken, daha geniş çaplar, daha iyi bir direnç ve sağlamlık sağlar. Aynı şekilde uzun boylar dağa stabildir ama başka anatomik yapıları etkileme riski yüksektir.

            Açık kapanış hastalarında molar dişlerin, derin kapanış hastalarında kesici gömülmesini desteklemek, çekimli vakalarda kanin distalizasyonunda, marphe gibi yeni nesil RPE aygıtlarında, rotasyonlu dişlerde, devrik dişlerin dikleştirilmesinde birçok ortodontik vakada kullanılabilir.

            Yapımında genelde paslanmaz çelik kullanılır ama titanyumi titanyum alaşımlar ve zirkonyum da kullanılabilir. Braket başlı, buton başlı, çift başlı şeklide amaca göre değişik baş yapılarına sahiptirler,

            Ortodontik mini vida uygulaması 2024 TDB fiyat tarifesine göre 2540 TL dir, ama ortodontistiniz tedavi ücreti haricinde bunun için ekstra ücret alacak mı? Kaç Tane Kullanacak? Ya da farklı bir fiyat mı alacak sizi tedavi öncesi bilgilendirecektir

Dr.Enver Akın Özkan Ankara Diş Teli

Detaylı Bilgi ve Randevu Talebiniz İçin

    Ankara Ortodonti

  •   Dr.Enver Akın Özkan
         Ortodonti Uzmanı
  •   0312 236 04 16
  •   Olgunlar Kitapçılar Çarşısı Sedir Apt.
         2/16 Kızılay (Akbank Üstü)
  • bilgi@ankaraortodonti.net