Diş hekimliği fakültesi 5 yıllık bir eğitim öğretim dönemini kapsar bu sürenin sonunda kişi bir yüksek lisans diplomasına sahip olarak Diş Hekimi unvanını kazanır. Bu unvan ile birlikte her türlü diş hekimliği uygulamasını yapma yetkisine sahiptir.
Buna ilaveten birkaç yıl önce çıkan bir kanun ile birlikte diş hekimliğinde 8 tane uzmanlık dalı oluşturuldu ve DUS(Dişhekimliği Uzmanlık Sınavı) yürürlüğe girdi. Bunlar;
- Ortodonti
- Ağız, diş ve çene cerrahisi
- Pedodonti
- Periodontoloji
- Oral diagnoz ve radyoloji
- Protetik Diş Tedavisi
- Endodonti
- Konservatif diş tedavisi
Diş hekimleri senede bir kere yapılan DUS sınavına girerek ve ilave 3-4 yıl öğrenim görerek bu uzmanlık dallarında uzman olabilmektedir. Bu sayede 5 yıllık diş hekimliği pratiğine sığmayan daha komplike tedavileri de uygulayabilmektedir. Ayrıca bir kereye mahsus olmak üzere yukarıda bahsedilen kanun tarihinde ortodonti doktorası yapmış ve yapanlara uzmanlık hakkı verildi.
Sonuç itibariyle 5 yıllık diş hekimliği eğitiminin üzerine 4 yıllık ortodonti uzmanlığı eğitimi alan diş hekimlerine ortodonti uzmanı adı verilmektedir. Ortodonti uzmanı genel olarak dişleri ve dişlerin bulunduğu çenelerin büyüme ve gelişimini bunların anomalilerini, yer darlığı ya da fazlalığı gibi görünüş bozukluklarını inceleyen ve tedavi eden bir bilim dalıdır.
Ortodonti uzmanlarının çoğu Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde toplanmış olmakla birlikte perifer illerde de bu sayının arttırılması gerekmektedir.