Ortodontik Molar Bantlar

Ortodontik Molar Bantlar

ORTODONTİK MOLAR BANT NEDİR BANT SEÇİMİ VE YAPIŞTIRILMASI   ( SEPARATÖR KULLANIMI)

Molar Bant Nedir?

Molar bantlar azı dişlerinizin ki diş hekimliğinde molar diş denilir. Etrafına oturan yüzük şeklinde oluşumlardır. Dişlerinize tel takarken ortodonti uzmanları tarafından yapıştırmak suretiyle takılırlar. Özel metal alaşımları veya paslanmaz çelikten yapılmıştır. İçerilerinden teller geçer dişlere kuvvet uygulamak, lastik, headgear vb. ortodontik elamanları asmak ve çeşitli ortodontik amaçlar için kullanılır.

Bant Seçimi

Bant yerleştirilmesi ortodontistler arasında genelde markalar göre değişik şablonları kullanarak hasta modellerinde denenerek hasta için en uygun boyut önceden tespit edilir. Separatörler ile dişlerde geçici aralıklar oluşturularak rahatlıkla yerleştitilir.

Separatörler

Separatörler

Pirinç tel dahil bir çok separasyon materyali olsa da yazar rutin olarak iki tip separatör kullanmaktadır: elastomerik separatörler ve paslanmaz çelikten yapılan spring tip separatörler.

1.Elastomerik Separatörler

Birçok hastada özellikle tedavisine karma dentisyonda başlanan hastalarda klinisyen separatör yerleştirmede güçlükle karşılaşmaz. Rutin olarak separatör pensleri separatörü gerdirmek ve interproksimal olarak yerleştirmek için kullanılabilir.

Alternatif bir metot (hasta veya ailesi tarafından da kolaylıkla uygulanabilir) elastomerik separatörlerin diş ipi ile yerleştirilmesidir. İki parça dental floss separatörün merkezinden geçirilir. Hemostat ve bir parça diş ipi de kullanılabilir. Separatör gerdirilir ve kontak noktası boyunca yerleştirilir. Diş ipi bu arada çıkarılır. Elastomerik separatör sıkı kontaktan geçmiyorsa diş ipi kontaktan geçirilir, separatör kontağın altından çekilir ve kontağa doğru yukarı çekilir.

Elastomerik separatörün düşmesine sıklıkla rastlanıyorsa, hastaya elastomerik separatör bant randevusundan önce düşerse uygun bir metotla diş ipi kullanarak yenisini yerleştirmesi söylenir.

2.Spring-type Separatörler

Sadece çok sıkı veya gingivalde konumlanmış kontakları olan hastalarda (genellikle yetişkinler) spring tip separatör kullanılır. Weingart pensi separatörün küçük kolunu tutmak için kullanılır. Uzun, kıvrılmış kol kontak noktasının altına yerleştirilir ve kısa kol açılır. Kısa kol kontağın altında uzun kol üzerinde konumlanacak şekilde separatör çevirilerek pozisyonlandırılır.

Spring tip separatörler iki kretuar kullanılarak kolaylıkla çıkarılabilir. Kretuarın birinin ucu sprigin merkezine yerleştirilirken diğeri uzun kolun kıvrılan kısmına yerleştirilir. Daha sonra laterale çekilir, kontak noktasından çıkarılır.

Bant Yerleştirilmesi

Bantlar hem birinci molara hem de ikinci premolara yerleştirilebilir. İkinci premolarlar bondlanmaktan ziyade bantlanır çünkü çiğneme kuvvetleri mandibular posterior dişlerdeki braketlerin kopmasına neden olur. Bantlar ayrıca maksiller molarlara da TPA ile birleştirilerek yerleştirilebiilir. İkinci molarlar sadece dişte aşırı pozisyon bozukluğu varsa yerleştirilir (rotasyon, flaring, crossbite).

Bantlar simetrik olarak dişlere özellikle marjinal sırtların konturlarına dikkat uygun olarak yerleştirilir. Ayrıca bantlar dişe uyacak oturacak kadar geniş olmalıdır. Çok küçük olan bir bant dişe sıkıca oturuyor gibi görülebilir ancak tüpün çok oklüzalde konumlanmasına neden olur. Diğer taraftan dişe tam oturmayan bant diş ile bant arasında çok fazla siman kalmasına neden olacak ve bu durum simanın çözünmesine ve bunun sonucunda dişin dekalsifikasyonuna neden olacaktır. Ayrıca, çok iyi oturmayan bantlar kesinlikle daha sık kopar ve simante edilir.

Bantlar genellikle cam partiküller içeren resin bant simanları ile simante edilir. Ankara Ortodonti olarak ben dişten farklı renkte siman materyali (örneğin mavi) kullanmayı tercih etmekteyim, çünkü bantın uzaklaştırılması ve simanın temizlenmesi sırasında simanı dişten ayırt etmeyi daha kolaylaştırmaktadır.

Bantların birkaç hafta veya ay içinde tekrar simante edilmesi planlanıyorsa (lehimli TPA?nın aktivasyonu) yüksek koheziv güce sahip rezin siman kullanılması tavsiye edilmez. Bunun yerine Durelon gibi düşük koheziv strenght?e sahip polikarboksilat siman kullanılması bantın uzaklaştırılması sırasında hastanın rahatsızlığını minimalize eder.

Ankara Ortodonti Uzmanı Dr.Enver Akın Özkan

Kaynak : Mc Namara

 

Detaylı Bilgi ve Randevu Talebiniz İçin

    Ankara Ortodonti

  •   Dr.Enver Akın Özkan
         Ortodonti Uzmanı
  •   0312 236 04 16
  •   Olgunlar Kitapçılar Çarşısı Sedir Apt.
         2/16 Kızılay (Akbank Üstü)
  • bilgi@ankaraortodonti.net